Опциите са изключително стеснени.Това отбеляза в петък пред журналисти президентът Румен Радев

...
Опциите са изключително стеснени.Това отбеляза в петък пред журналисти президентът Румен Радев
Коментари Харесай

Радев за избора на премиера: Опциите са изключително стеснени, подводните камъни - много

" Опциите са извънредно стеснени. "

Това отбеляза в петък пред публицисти президентът Румен Радев за опциите за избор на длъжностен министър председател. 

Държавният глава стартира през вчерашния ден срещи с евентуални министър-председатели. Съгласно член 99 от Конституцията, откакто не е реализирано единодушие за държавно управление, президентът, след съвещания с парламентарните групи и по предложение на претендента за длъжностен министър-председател, назначава служебно държавно управление и насрочва нови избори в двумесечен период.

Президентът, съгласно измененията, може да избира всред ръководителя на Народното събрание, шефа или подуправител на Българската национална банка, ръководителя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместител. Възможностите обаче понижават непрестанно: омбудсманът Диана Ковачева отива в Европейския съд по правата на индивида, заместничката ѝ  Елена Чернева-Маркова подаде оставка изненадващо в сряда, през вчерашния ден шефът на Българска народна банка Димитър Радев след срещата с президента сподели, че той и заместниците му имат доста значими задължения по приемането на еврото, както и че Българска народна банка би трябвало да остане политически неутрална.

" Има и проблеми във връзка с съгласуемост на редица от тези длъжности ", сподели Радев. " Винаги, когато един избор е лимитиран, той не може да докара до най-хубавия вероятен резултат ", добави президентът.

" След измененията в Конституцията всевъзможни подводни камъни могат да се появят в този развой, уточни президентът. Ще направя всичко допустимо да извърша условията на Конституцията, без значение какъв брой неприятни са тези промени ", сподели още той.

Радев щял да обяви решението си след всички срещи.

Президентът продължава през днешния ден разговорите с евентуалните служебни министър-председатели.

" Дневният ред на обществото сега зависи от дейностите на президента, него питайте какво следва ", трансферира топката към Радев министър председателят в оставка Николай Денков и отхвърли коментар за " подводните камъни " при назначението на служебния кабинет.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР